Ce pot face pentru a comunica eficient? Cum îmi pot dezvolta abilitățile de public speaking? De ce nu reușesc să vorbesc perfect în fața oamenilor? Aceste sunt doar câteva dintre întrebările pe care le aud extrem de des din partea oamenilor preocupați de felul în care comunică. Răspunsul însă poate fi mai simplu sau mai amplu, în funcție de cât de profundă este căutarea.

David JP Phillips este un speaker internațional, autor, trainer și autoritate globală în vorbirea în public, care a studiat aproximativ șapte ani și peste 5000 de vorbitori în public și a reușit să concentreze 110 abilități care susțin comunicarea eficientă (vezi Matricea 110 STEPS OF COMMUNICATION). Fie că avem în vedere comunicarea verbală, nonverbală sau paraverbală, toate aceste abilități se pot antrena și dezvolta individual și în lanțuri interconectate, aducând îmbunătățiri semnificative oricărui tip de comunicare cu publicul.

Cuvântul „prezentare” în limba engleză („presentation”) ne arată, pornind de la rădăcina lui, esența oricărui discurs și a comunicării în general. În primul rând, e necesar să fim prezenți în prezentarea noastră, să ascultăm, să interacționăm și să ne adaptăm pentru că, de fapt, noi suntem prezentarea (nu PowerPoint-ul). Îar în al doilea rând, orice tip de prezentare trebuie să ofere publicului un cadou, ceva valoaros pe care sa îl ia cu el și pe care să îl țină minte: o întrebare bună, o informație utilă, un îndemn clar, o emoție intensă și așa mai departe. Acestea ar fi, cu ghilimelele de rigoare, esența și rezumatul oricărei comunicări eficiente: fii prezent și oferă ceva valoros publicului tău.

Vestea bună este că oricine poate vorbi în public. Da, oricine poate face lucrul aceste bine dacă gândește, se pregătește și se antrenează în modul potrivit. Vestea rea e că… oricine poate vorbi în public: există oameni ca nu sunt interesați deloc sau sunt interesați prea puțin de pregătirea lor și vin în fața publicului pur și simplu pentru a le risipi timpul.

Dacă încă îți este teamă sau rușine să începi un curs serios de vorbit în public, încearcă să privești comunicarea mai degrabă ca pe o conversație decât ca pe o performanță și atunci îți vei da voie să fii autentic și nu perfect. Pentru că, da: chiar și vorbitul în public este despre public și nu despre vorbitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments (01)

Pentru orice propunere sau colaborare care ține de comunicare și domenii conexe, mă poți contacta fără ezitare!

Contact

Inteligența comunicațională reprezintă capacitatea de a gestiona comunicarea pentru a atinge un scop.

ADDRESS:

Piatra-Neamt

Phone:

+40740823278

E-mail:

mihai_parfeni@yahoo.com

Formular de feedback