„Cel mai adesea, oamenii renunță la puterea lor, crezând că nu o au” – Alice Walker
Te-ai gândit vreodată că poți fi un lider adevărat fără a avea o sursă de putere formală? Acum vei afla că oricine poate fi lider pentru că leadershipul adevărat se referă la cât de bine lucrezi și te comporți. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să dăm dovadă de leadership în toate privințele. Și vom vedea de ce anume.
Hotărăște să nu te mai consideri o victimă, ci să devii un lider
Fiecare dintre noi construiește viața pe care urmează să o trăiască, iar potențialul nevalorificat devine o sursă de suferință. Ca oameni, ne schimbăm când suntem motivați și impresionați la nivel emoțional, mai curând decât la nivel logic. E bine să fii mulțumit, dar să nu te mulțumești cu ceea ce ești.
Cu toții ne dorim succesul, dar reușita nu apare din întâmplare, iar succesul e creat în mod conștient. Este imposibil să clădești succesul pe temelia scuzelor și pretextelor. De fapt, succesul este adus de respectarea unor mici obiceiuri zi de zi, ale căror rezultate se acumulează în timp și duc la realizări mai mari decât ai fi putut prevedea. Pe de altă parte, eșecul e rezultatul inevitabil al unor acte mici de neglijență făcute zilnic, un timp îndelungat, astfel încât nu mai pot fi remediate. Practic, e vorba despre efectul de multiplicare: micile progrese zilnice – în timp – duc la rezultate uimitoare. Opțiunea fundamentală care îți poate transforma fundamental viața este hotărârea profundă de a înceta să te mai consideri o victimă și de a începe să de consideri un lider. De obicei, oamenii care știu foarte bine să-și găsească scuze, în general nu prea sunt buni la nimic altceva, pentru că performanța înseamnă concentrare și practică îndelungată. Exact cum spuneam în articolul Efectul Matei și cele 10.000 de ore de muncă pentru succes avem nevoie cam de 10 ani de muncă asiduă pentru a deveni experți într-un domeniu.
Fiți atât de buni încât nimeni să nu vă poată ignora!
Niciodată nu te vei comporta în dezacord cu percepția de sine. Fiecare convingere a noastră devine o condiționare, o profeție care se autoîmplinește. Iar convingerile nu sunt altceva decât gândurile pe care le-am repetat iar și iar, până au devenit adevărurile noastre personale. Mai mult decât orice trebuie să acționăm, pentru că ideile nu servesc la nimic dacă nu se traduc într-o activitate susținută și consecventă. O minte care a primit o idee nouă nu va mai fi niciodată redusă la vechile dimensiuni. După cum spuneam, ceea ce duce la performanță e munca asiduă bazată pe idei excelente. Iar dintr-un anumit punct de vedere, succesul e o chestiune de cantitate: cu cât acționezi mai mult, cu atât vei obține mai multe rezultate. Chiar dacă începutul este dificil, amânarea nu este decât o altă formă a fricii. Dacă e să ne gândim la o metaforă, o navetă spațială consumă mai mult combustibil în primele 3 minute de la decolare decât în restul întregii sale călătorii în jurul Pământului. Începutul nu este ușor, într-adevăr, dar trebuie să ne gândim mereu la recunoștință ca antidotul temerilor.
Definește succesul în funcție de ceea ce dăruiești, nu în funcție de ceea ce primești!
Leadershipul înseamnă să crezi în tine însuți când nimeni altcineva nu crede. Fii convins că nimeni nu te poate înlocui pe tine însuți, iar a fi autentic înseamnă să-ți realizezi întregul potențial. Întotdeauna leadershipul se regăsește în punctul unde performanța se întâlnește cu onoarea. În multe sensuri, reputația e tot ce ai.
În viață, performanțele sunt cu atât mai slabe, cu cât egoul e mai mare. Ego-ul este partea noastră socială, dezvoltată pe măsură ce încercăm să devenim așa cum vor cei din jur să fim, în loc să arătăm cine suntem cu adevărat. Dar succesul trebuie definit nu în funcție de ceea ce primești, ci în funcție de ceea ce dăruiești. Critica e reacția defensivă pe care o folosesc cei speriați, pentru a se apăra de schimbare. Numai cei răniți îi rănesc pe alții. Ego-ul țipă atât de tare în mulți dintre noi, încât nu mai auzim ce spun ceilalți. Iar leadershipul înseamnă să asculți. Înainte ca altul să-ți întindă mâna, trebuie să-i atingi inima. Trebuie să personifici tu însuți schimbarea pe care vrei să o produci și să oferi ceea ce îți dorești cel mai mult să primești. Dacă vrei să învingi, trebuie să-i ajuți și pe alții să învingă. Pune oamenii pe primul loc și totul se va rezolva de la sine. Intotdeauna trebuie să vezi oamenii așa cum sunt, dar să-i tratezi cu atâta respect și amabilitate încât ei să devină rapid tot ce au visat să fie.
Crizele ascund oportunități excepționale, iar fiecare aparent eșec aduce cu el un dar. Vremurile grele nu durează la nesfârșit, dar oamenii puternici rezistă întotdeauna. Problemele nu sunt probleme decât atunci când le facem noi să fie. Teama pe care o învingi atunci când ajungi la capătul puterilor face, de fapt, ca puterile tale să crească. Atunci când ești decis să-ți atingi limitele, aceste limite se vor lărgi. Iar cu cât petreci mai mult timp în afara zonei de confort, cu atât această zonă se lărgește. Ori de câte ori încerci ceva nou, ți se pare ciudat, pentru că schimbarea este un proces dificil, în special în perioada de tranziție. Viața începe acolo unde se sfârșește zona de confort. În condițiile cele mai grele, nu te opri! Reacționeză întotdeauna activ, nu defensiv.
Atitudinea de lider presupune să ții mai mult la sinceritate decât la aprobarea celorlalți. Poți spune orice vrei, atât timp cât o spui cu respect, având în vedere faptul că vorbele pe care le rostești determină felul în care te simți. De aceea, rafinarea vocabularului te energizează, îți mărește pasiunea pentru performanță și ritmul în care inovezi.
Vedem lumea nu așa cu este ea, ci așa cum suntem noi
Experiența noastră e formată din lucrurile pe care le cultivăm. Așadar, urmărește ce-i mai bun și ignoră restul! Treci de la o complexitate haotică la o simplitate elegantă. Fă lucruri mai puține, dar mai bune!
Cel mai interesant lucru e că făcând eforturi să-ți îmbunătățești viața interioară, vei obține rezultate extraordinare și în viața exterioară. E clar mult mai important ce om devii, decât ce lucruri posezi. Important nu e să fii bogat, ci să ai o viață bogată. Pentru că împlinirea e un eveniment interior, cu consecințe exterioare. De fapt, noi vedem lumea nu așa cu este ea, ci așa cum suntem noi. Privim totul ca printr-un vitraliu, colorat cu propriile noastre convingeri, reguli și comportamente imprimate. Iar unul dintre lucrurile care ne face să fim oameni e capacitatea noastră de a ne analiza propria gândire. Pentru că atunci când ne dăm seama de toate lucrurile amintite mai sus, conștientizăm ce putere avem. Așadar, după cum spunea antropologul Margeret Mead, „să nu vă îndoiți că un mic grup de oameni interesați de binele general și dedicați pot schimba lumea. De fapt, niciodată nu s-a întâmplat altfel”.
În concluzie, pentru a fi un LFF (Lider Fără Funcție) trebuie sa faci o TEB (Treabă Excepțional de Bună), să îți dorești să fii CBL (Cel mai Bun din Lume) în domeniul tău, să MMD (Mergi Mai Departe) indiferent de factorii externi, pentru a deveni PSB (Primul, Singurul și cel mai Bun).
Pentru detalierea ideilor prezentate în acest articol, poți citi cartea Lider Fără Funcție – O fabulă modernă despre succesul autentic în afaceri și în viața personală, de Robin Sharma.