Filosofia, teologia, psihologia și alte nenumărate domenii au încercat fiecare să ofere, în felul lor, o anumită definiție specifică dragostei. Acest fenomen complex a fost studiat și de către psihologii sociali, care nu s-au lăsat influențați de multitudinea definițiilor oferite de literatură sau cinematografie și au încercat să stabilească tendințele comportamentale și cognitive proprii stării de a fi îndrăgostit. Astfel, s-a arătat că îndrăgostiții se gândesc în mod constant la persoana iubită, doresc să petreacă cât mai mult timp cu ea și au adesea tendința de a-i supraestima calitățile. Totuși, există părerea general răspândită că „dragostea durează trei ani”. Însă ce înseamnă cu adevărat acest lucru? Oare chiar dispare dragostea după această perioadă de timp?

Robert Sternberg este un psiholog care s-a făcut cunoscut prin cercetările sale asupra inteligenței, realizând și studii solide legate de sentimentul dragostei. Potrivit teoriei sale (numită și „triunghiul dragostei”), dragostea are trei componente: pasiunea reprezintă componenta motivațională, ce reflectă în principal atracția sexuală; intimitatea corespunde componentei emoționale și se referă la dorința de a fi împreună cu celălalt, de a-i împărtăși experiențele fericite, dar și cele neplăcute; angajamentul reprezintă componenta cognitivă și include decizia de a fi împreună cu celălalt, decizia de a continua relația, reafirmată chiar și în momentele de criză.

Teoria psihologului afirmă că relațiile de iubire din orice cuplu pot fi descrise combinând cele trei ingrediente principale. De exemplu, dragostea pasională înseamnă pasiune și intimitate lipsite de angajament, iar dragostea prietenească are drept componente intimitatea și angajamentul, fără pasiune. Pasiunea singură, fără intimitate și fără angajament duce la dragoste nebună. În lipsa intimității, combinația dintre pasiune și angajament e numită de autor dragoste stupidă (el apreciază că un astfel de sentiment leagă unele vedete de la Hollywood). În sfârșit, toate trei componentele se regăsesc în ceea ce Sternberg numește dragoste desăvârșită.

Cunoscând această interesantă teorie, putem să înțelegem cuvintele de la începutul articolului. Într-adevăr, psihologii spun că pasiunea (reflectată în componenetele atracției sexuale) ar fi cea care dispare prima, într-un interval de aproximativ trei ani, iar fără prezența celorlalte două elemente, orice relație este sortită eșecului. Așadar, pentru a face dragostea să dureze este nevoie de toate cele trei elemente ale „triunghiului dragostei”, într-o îmbinare diferită, în funcție de stadiul relației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru orice propunere sau colaborare care ține de comunicare și domenii conexe, mă poți contacta fără ezitare!

Contact

Inteligența comunicațională reprezintă capacitatea de a gestiona comunicarea pentru a atinge un scop.

ADDRESS:

Piatra-Neamt

Phone:

+40740823278

E-mail:

mihai_parfeni@yahoo.com

Formular de feedback