Te-ai întrebat vreodată de ce se vorbește mai mult despre cămăși decât despre șosete? Se pare că din același motiv pentru care se vorbește mai mult despre comportament decât despre gânduri: unele sunt private, celelalte sunt publice. În orice caz, cu toții ne dorim ca produsele sau ideile noastre să devină captivante, iar vestea bună este că viralitatea nu este înnăscută, ci se creează.
De aceea, iată 6 factori care facilitează răspândirea contagioasă a informației.
1. Moneda socială
Hainele cu care ne îmbrăcăm, mașinile pe care le conducem, lucrurile despre care vorbim – toate oferă informații pentru modul în care ceilalți ne percep. Dacă vrei ca oamenii să vorbească, trebuie să bați monedă socială, adică să le oferi șansa de a fi puși într-o lumină favorabilă în timp ce îți promovează ideile. Oamenii vor vorbi despre un film sau despre un articol dacă asta îi va face să arate bine în ochii celorlalți.
2. Declanșatorii
Moneda socială îi face pe oameni să vorbească, iar declanșatorii îi determină să vorbească în continuare. Declanșatorii sunt stimulii care îi fac pe oameni să se gândească la lucruri care au legătură cu ei. Sunt acele „urechelnițe”, care ne rămân în cap si ne duc cu gândul la asocieri potrivite de fiecare dată.
3. Emoția
Cu toții știm că împărtășim lucrurile de care ne pasă. Iar activarea sau excitația fiziologică asigură disponibilitate de acțiune imediată. Dar ce emoții amplifică sharingul? S-a constatat că emoțiile din categoria venerație, instigare, amuzament, furie și anxietate sunt extrem de benefice pentru viralitate, în timp ce emoțiile de mulțumire sau tristețe nu ajută la răspândirea informației. Așadar, atât emoțiile pozitive, cât și cele considerate negative pot declanșa viralitatea, în funcție de cum sunt puse în valoare.
4. Vizibilitatea
E clar că lucrurile observabile au mai multe șanse de a deveni populare. Când oamenii sunt liberi să facă ceea ce le place, de obicei se imită unii pe alții. De aceea, atunci când vor avea de ales, cel mai probabil vor alege lucrurile care deja le sunt la îndemână, care sunt vizibile și întâlnite la cei din cercul lor de interes. Încearcă să fii vizibil cu ceea ce vrei să devină viral și vei avea mult mai multe șanse.
5. Valoarea practică
Oamenii nu doar prețuiesc informațiile practice, ci le și împărtășesc cu alții. Acest factor declanșator poate fi rezumat extrem de simplu, ca răspuns la întrebarea „Ce ai lua cu tine pe o insulă pustie?” – Răspuns: O carte despre construcția de ambarcațiuni. Așadar, nu pierde din vedere aspectul practic atunci când dorești să creezi viralitate.
6. Poveștile
Informația circulă deghizată sub ceea ce poate părea simplă flecăreală. Oamenii gândesc în termenii unei narațiuni, iar poveștile transmit informații. Dacă vrei să creezi conținut viral, construiește-ți propriul cal troian și introdu-l în povești relevante.
În concluzie, ca un conținut să devină viral, poți să îl transmiți într-o poveste favorabilă, cu sens, valoare practică, emoție și vizibilitate. Pentru detalierea tuturor acestor informații despre viralitate, îți recomand cartea Contagios – Cum se răspândesc ideile, de Jonah Berger.